Pırlanta neye göre seçilir?

Pırlanta geçmişten günümüze kadınların ve pek çok insanın değer verdiği en gözde mücevherlerden bir tanesidir. O kadar kıymetli ve gösterişli bir taş ki pek çok insan için hayati derece de önem taşır. Ancak pırlanta her yerde bulabileceğiniz ya da istediğiniz anda alabileceğiniz bir mücevher türü değildir. Bu nedenle de alımı zahmetli bu zahmet nedeni ile kıymeti katlanan taşlardan bir tanesidir.

Günümüzde pırlanta önemini hala korurken bunu fırsat bilen bazı kişiler sahte ürünlerle insanları aldatabiliyor. Bu nedenle de pırlanta seçimi yapılırken dikkatli ve bilinçli karar vermek gerekir. Peki, pırlanta seçilirken nelere dikkat edilmelidir?

Pırlanta parlak görünümlü bir mücevher türüdür. Bu nedenle de kolaylıkla sahte pırlanta ile gerçek pırlantayı ayırt edebilirsiniz. Ancak gerçeğe yakın şekilde tasarlanan taklitler de bulunuyor. Bu nedenle en güvenli yol olarak bir mücevherciye bunu teyit ettirmektir. Göz yanılması olabileceği için ya da taklitlerin çok iyi hazırlanmış olduğu için pırlantayı seçmenin en güvenli yolu tecrübeli ve bilgili bir kişinin bunu teyit etmesidir.

Pırlanta nerelerde kullanılır

Pırlanta herkesin de bildiği gibi değerli ve kıymetli bir taştır. Bu nedenle kullandığı yerler özenle seçilir. Zor elde edilmesi nedeni ile kıymetli olan pırlantalar eski zamanlarda kral ya da kraliçelerin taçlarında, kişisel eşyalarında ya da tahtlarında kullanılan bir madendi ya da bir hediye gönderilmek istendiğinde özenle hazırlanarak gönderilen değerli bir hediyeydi.

Günümüzde de pırlantanın kullanıldığı yerler var. Özellikle takı olarak pek çok farklı modelini görebileceğiniz pırlantalar aynı zamanda da farklı boyutlarda kesilerek monte edilirler. Kolye, yüzük, küpe gibi farklı takı materyallerine işlenen pırlantalar hem göz kamaştıran hem de takının değerini kat kat arttıran bir ögedir.

Özel bir hediye verilmek istendiği zaman ki genellikle kadınlara verilen hediyelerde kullanılır, pırlanta kolye ya da yüzük seçilir. Bunun dışında evlilik yüzüklerinde, alyanslarda da pırlanta kullanılabilmektedir. Pırlantanın boyutu maddi değeri ile farklı boyutlarda işlenebilmektedir. Pırlantanın boyutu ne kadar büyükse parasal değeri de o kadar fazladır. Bunun gibi pırlanta ne kadar küçükse değeri de o kadar düşüktür.

Pırlantada kesimin önemi nedir?

Pırlantanın değerini belirleyen unsurlardan bir tanesi de pırlantanın kesimidir. Görünümün ve ışığı yansıtma kabiliyetini arttıran kesim şekilleri pırlantanın değeri ile aynı oranda önem sahiptir. Doğru şekilde kesilmemiş, eğri ya da kırık çizgileri olan pırlantalar kusurlu sayılabileceği gibi ilgi görmeyen malzemeler olarak da kalabiliyorlar.

Pırlanta kesiminde farklı kesim şekilleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi en ideal olan kesim şeklidir. Bu kesimde güneş ışığını tamamı ile alabilecek şekilde pırlanta kesimi yapılır. Daha parlak bir görüntü sunmasının yanı sıra parasal olarak da en kıymetli takıları ideal kesimli pırlantalar oluşturmaktadır.

Pırlanta kesiminde kullanılan kesim şekillerinden bir tanesi de iyi kesim şeklidir. Her ne kadar ideal olmasa da ideale yakın ölçülere yakı bir kesim türüdür. Bu türde güneş ışığı tam olarak alınabilse de yansıtması daha kötüdür. Ancak ideal kesim bir pırlanta kadar değerli olması nedeni ile bu tür kesime sahip olan pırlanta modelleri de oldukça ilgi gören takı modellerinden bir tanesidir. Bunun dışında iyi ya da vasat olarak kesim türleri bulunmaktadır.

Pırlanta renginin önemi nedir?

Pırlantada rengin önemi tamamen fark edilebilme ve beğenilebilme anlamında değer taşır. Bu anlamda bir pırlanta ne kadar renksiz olursa fark edilmesi ve beğenilmesi o kadar yüksek demektir. Bu nedenle de pırlanta da renk önemli bir husustur. Pırlantada renk solgun ve sarı olarak görülür. Kesimden sonra en çok dikkat edilen nokta pırlantanın beyazlı ve parlaklığı olduğu için rengine göre de değer biçilir.

Pırlanta renginde farklı sınıflar yer alır. Bu sınıflar D, E-F, G-H, I-J ve K-Z sınıfları olarak adlandırılır. Bir çeşit derecelendirme olarak da görebileceğiniz bu sınıflar farklı değerlerdeki pırlantaları işaret eder. D sınıfı en belirgin, birinci sınıf pırlantaları içerir. Sıralama indikçe pırlantanın kalitesi de düşer. K sınıfı pırlantalar en düşük değerdeki pırlatalar olarak adlandırılır. Bu sınıfta görebileceğiniz pırlanta rengi genelde soluk sarı renkteki pırlantalardır.

Pırlanta alırken insanların gözüne çarpan ilk nokta kesim ve parlaklığı olacağı için kesimden sonra pırlantanın rengine de büyük özen gösterilir. Pek çok insanın da gözüne ilk çarpan pırlanta elbette en parlak ve düzgün kesimli olanlardır.

Pırlanta harici taş renkleri hakkında bilgi almak için: http://www.mercanziyagoral.com/services-view/renkli-taslar-ve-ozellikleri/

En iyi pırlanta markaları hangisidir?

Pırlanta, en değerli mücevherlerdendir. En ışıltılı, en göz alıcı… Ama her satıcı bu mücevherin hakkını veremez. İyi bilinen birçok marka vardır, eğer pırlanta almak gibi bir düşünceniz varsa bu markaların mağazalarına gitmenizi öneririm. Fiyat olarak çok uygun olanı da var, çok uçuk fiyatlı olanları da var. Bütçeniz hangisine uygunsa onu alabilirsiniz, en azından kaliteli ve sertifikalı bir ürün almış olursunuz.

Pırlanta satıcıları ile ilgili olarak internette bir araştırma yaptım, örnek olarak iki web sitesini alıp karşılaştırmak yapmak sizlerin de açıkça görebilmesi için uygun olacaktır. Birinci web sitesinde şöyle bir sıralama yapılmıştır: Mercanziyagoral,Altınbaş, Zen Pırlanta, Gülaylar, Jival,Goldstore, Asgold, Eros Pırlanta, Favori Pırlanta, Ariş, Roberto Bene ve Sirius Pırlanta. İkinci web sitesinde ise sıralama şu şekildedir: Zen Pırlanta, Ariş, Atasay, Ekol Pırlanta, Goldaş Pırlanta, Altınbaş, Gülaylar, Ekrem Pırlanta, Lida Pırlanta ve Favori Pırlanta.

Yukarıda adı geçen pırlanta markaları arasında belki adını hiç duymadığınız markalar olabilir. Ama böyle bir sıralama yapılmış. Ben, Zen ve Ariş’in web sitelerinde bir fiyat araştırması yaptım, herkesin alabileceği uygun fiyatlı mücevherleri bu mağazalarda da görebilmek mümkün. Diğer markalar için de aynı şeyin geçerli olduğunu düşünüyorum.

Güncel Pırlanta Fiyatları Ne Kadardır?

Pırlanta, göz alıcı bir mücevherdir. Bir o kadar da zarif, şık ve sade… Öyle bir cazibeye sahiptir ki hiçbir kadın bu cazibe karşısında hayır diyemez. Bu mücevher, birçok takıda kullanılmaktadır. Örneğin, zümrüt taşlı bir küpenin kenarlarında bile ışıl ışıl parlayan pırlantalar görebiliriz. Küpeyi asil gösteren de onlardır zaten…

Pırlanta, değerli bir taş olması nedeniyle elbette pahalı bir mücevherdir. Bu mücevherin fiyatları hakkında bilgi edinebilmek için bilinen bir markanın web sitesini inceledim. Takıların türüne göre fiyatları şu şekilde sıralamak mümkündür:

0.10 karatlık bir kolye 779 TL iken yine 0.10 karatlık bir kolye 1069 TL’den satılıyor. Fiyat farkının sebebi tabii ki taşın kalitesi ve ağırlığıdır. Kolye fiyatlarını inceledikten sonra bir de yüzük fiyatlarına bakalım. Kolye ile de kıyaslama yapabilmek açısından yine 0.10 karatlık yüzük fiyatlarına bakalım. 0.10 karatlık bir tek taş yüzük 779 TL iken 0.10 karatlık başka bir yüzüğe baktığımızda ise fiyatının 769 TL görüyoruz. 0.10 karatlık tek taş pırlanta yüzük ile tek taş pırlanta bir kolye fiyatının aynı olabileceği görülmektedir.

Kısacası, iyi bilinen ve güvenilir bir marka için bu fiyatların aslında çok da yüksek olmadığını belirtmekte fayda vardır. Taşın kalitesine, ağırlığına göre fiyat azalıp yükselebilmektedir.

Pırlantanın Kesimi Niçin Önemlidir?

Pırlantanın değeri, doğada az bulunabilirliğine göre değişmektedir. Nadir rastlanan parçaların ücretleri de buna paralel olarak artmaktadır. Pırlantayı eşsiz kılan ve değerini arttıran özelliğin tabiatta nadir rastlanır olmasına ek olarak, fiyatı etkileyen şüphesiz başka etkenler de mevcuttur. Bunlar genel olarak 4C kuralı olarak adlandırılmaktadır.  Bunlar;  duruluk (clear), renk (colour), kesim (cut) ve karat (carat) olarak, İngilizce karşılıklarının ilk harflerinden esinlenilerek oluşturulmuştur. 

Doğanın mucizevî harikası bu asaletli taşların görücüye çıkması aşamasında insan elinin değdiği tek işlem, kesme sürecidir. Yani, doğanın yarattığı kusursuzluğa son bir dokunuştur. Bu noktada, kesme işleminin önemi göz ardı edilemeyecek derecede önemlidir. Kesim işlemi sırasında, elmasın pırlantaya dönüş evresi söz konusudur. Bu da, hem kesen ustanın hem de, kesme işlemi esnasında kullanılan teknolojiye bağlı olmakla birlikte, gün yüzüne çıkacak ışıltıyı oluşturmaktadır. Kesme işlemi ne kadar iyi olursa, pırlantanın ışıltısı, gösterişi ve çekiciliği o ölçüde artacaktır. Orantısı doğru tutturulmuş bir kesim işlemi gören bu asil ve değerli taşının içine süzülen ışık, doğrudan doğruya geçer ve taç görünümünde doğal bir ışık yayar.

Doğru kesilemeyen ya da çok derin kesilen elmaslarda ise bu yansıma,  taşın “külah” denilen kısmı tarafından emilir ve bu da pırlantanın yeterince ışığı yansıtamamasına, dolayısıyla parlaklığını yitirmesine neden olur. Kesimi iyi olan değerli taş, çok daha güçlü parlarken naifliğinden ve asaletinden ödün vermeyecektir. Taşın iyi bir kesime sahip olup olmadığını, sağa sola, yukarı aşağı hareket ettirerek ve diğer taşlarla karşılaştırarak ayırt edebilmeniz mümkündür. Bu hususta narin ve tabiatın bize sunduğu bu eşsiz taşın kesim tekniği ve pırlantanın şekli birbirinden farklı iki husustur. Şekil olarak tercih edilen form genel olarak yuvarlaktır.

Pırlantanın Özellikleri Nelerdir?

Pırlanta, her ne kadar eski zamanlarda saray kültürüne ait ve yüksek geliri temsil eden bir taş olsa da günümüzde artık, asaletin ve ışıltının simgesi olan bu narin taşlar günlük hayatların vazgeçilmezi olmayı başarmıştır. Bu artan ilgiyle birlikte, bu asil taşın özellikleri de gündeme gelmeye başlamıştır. Tabiatta benzeri nadir bulunan taşların değeri buna paralel olarak artmaktadır. Fiyat hususunda ise dikkate alınan başlıca dört özellik mevcuttur.  Genel itibariyle, pırlantanın özellikleri 4C denilen bir yöntemle özetlenmiştir. Bunlar;  renk (colour),  duruluk (clear), kesim (cut) ve karat (carat) olarak belirlenmiştir.

Pırlanta, farklı renk seçenekleri sunsa da, en çok tercih edilen renk beyazdır. Bununla birlikte iyi bir taşın rengi belirleyici faktördür. Kırmızı, sarı, mavi gibi keskin renklerde bulunan doğal ışıltılı bu taşlarda, eşsiz olarak görülmekte olup, değerleri ve ücretleri de buna bağlı olarak yükselmektedir.  Beyaz renkli taşlar ise her ne kadar birbirinden farksız görünseler de, karşılaştırıldığında ton farkları göze çarpmaktadır. İyi bir pırlantanın rengi, neredeyse renksiz denebilecek nitelikte olmalıdır. İnsanları birbirinden ayıran, parmak izi, retina çizgisi gibi özellikler nasıl ki farklılık kılmaktadır, bu doğa harikası taşların da doğal izleri farklılık kılmaktadır.

Bu ışıltılı büyüde dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de mümkün olduğunca az izi, lekesi olan taşları seçmektir. Pürüzsüz ve hiçbir izi olmayan taş bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu belirtmek gerekir. Bu değerli taşların, ağırlık ölçü birimi karattır. Ve pek tabii olarak, ağırlıkları ve büyüklükleri ölçüsünde de yine değerleri artmaktadır. Bu doğa harikası narin taşlara insan müdahalesi bir tek kesim aşamasında olmaktadır. Kesim, pırlanta değeri için oldukça büyük bir önem taşımaktadır.  Zira iyi bir kesim işlemiyle, bu ışıltılı taş daha da büyüleyici bir hale gelebilir, parlaklığı ve çekiciliği artabilir.

Pırlanta Nasıl İşlenir?

Çok değerli olduğu kadar çok da nadir olarak elde edilen pırlanta, karbon atomlarının değişime uğramasıyla oluşur. Yeraltından çıkarıldığında saf cevherler halinde olabileceği gibi kum, çakıl gibi maddelerle karışık halde de bulunabilir.

Ağırlığının ifadesi olan birim karattır ve bir karat pırlanta için 250 ton kaya, kum ve çakılın çıkarılması gerekmektedir. Tabi bu demek değildir ki çıkarılan kısmın tamamı mücevher yapımında kullanmaya uygundur. Tüm bu faktörler pırlantanın işlenmesindeki zorlukları en iyi biçimde ifade etmektedir. Cevherler çıkarıldıktan sonra ilk olarak içerisindeki yabancı maddelerden ve minerallerden arındırılır. Arındırılan elmastan pırlanta üretilebilecek nitelikte olanlara kesilerek şekil verilir. Fakat bu kesme işlemi oldukça zahmetlidir ve çok dikkat ister. Öncelikle kesim işlemini yapan kişinin son derece becerikli olması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka şey ise elması elmastan başka bir şeyin kesemeyeceğidir. Bu nedenle testere ucuna elmas tozu ve yağdan oluşan bir tabaka yerleştirilir. Kesim işlemi sırasında ilgili kişi pırlantanın her yüzeyinin aynı açıda kesilmiş olmasına da dikkat etmelidir yoksa ufak bir hata bile büyük kayıplara neden olabilir. Kesim işlemi bittikten sonra da sıra temizlemeye gelir. Kesim tamamlandıktan sonra cilalanır. 1 karatlık elması kesmek ortalama 4 saat aldığı gibi yine cilalama işlemi de yaklaşık bu kadar zaman alır. Daha sonra pürüzlerin giderilmesi için de asit içinde kaynatılır.

 

Detaylı bilgi için : http://www.mercanziyagoral.com/services-view/elmas-madenciligi-ve-duzenlemesi/

Pırlanta Çeşitleri Nelerdir?

Her kadın için son derece büyük bir öneme sahip pırlantalar tek türde değildir. Üretim şekline ve de rengine göre çeşitli sınıflandırmalar yapılabilir.Üretim şeklinde göre pırlantalar doğal ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal olanlar, doğadan çıkarılan ve cevheri olan çeşididir.

Doğal elmaslar doğada çok sık rastlanan bir madde çeşidi değildir. Nadir olması yani sadece belli başlı bölgelerden çıkarılabilmesi nedeniyle de maddi bakımdan oldukça değerlidir. Sentetik olanlar ise doğada bulunmayan, laboratuar ortamlarında üretilen çeşididir. Bunlar elmas tozlarından üretilebileceği gibi kübik zirkon denen şeklinde olduğu gibi camdan da üretilebilmektedir. Fakat bu sentetik pırlantalar konusunda alıcı kişiler dikkatli olmak zorundadır çünkü bunlar pek de değerli değildir. Özellikle de atom taşı olarak da bilinen kübik zirkonların neredeyse hiç değerleri yoktur.

Pırlantalar ayrıca renklerine göre de çeşitlendirilebilir. En çok beğenilen ve tercih edilen renk beyaz olmasına rağmen farklı renkler bulmak da mümkündür. Renkli olanlar da doğal ve yapay olabilirler. Bunlardan renkli olanları çok nadir oldukları için çok özel olanları genellikle koleksiyonlar için saklanır. En yaygın olan beyaz pırlantadan başka pembe, şampanya rengi, kahverengi, siyah, sarı, mavi ve yeşil renklisi de bulunur. Bu farklı renkteki elmasların her birinin farklı özellikleri vardır. Renk çeşitliliğine neden olan şey elmasın oluşumu sırasındaki kimyasal olaylardır.